KIRKLARELİ KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1: Engelliler Meclisi; kentli engellinin toplumsal yaşama doğrudan katılımı, sağlık, sosyal bakım, rehabilitasyon ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ile üretim kapasitelerinin geliştirilmesi için çalışmayı; kentin ve diğer kentlilerin engellilerle birlikte yaşayarak, engelli yaşamının kolaylaştırılmasını ve engellinin toplumsal ve ekonomik yarar üretiminde aktif rol almalarını sağlamayı amaçlar.

Kapsam

Madde 2: Bu yönerge, Engelliler Meclisi’nin oluşumunu, yönetim ilkelerini, organlarını, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

Madde 3: Bu yönerge; 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesi ile 06/06/2009 tarihli ve 27250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kent Konseyi Yönetmeliği’nin 1, 10, 12. maddeleri ile Kent Konseyi Çalışma Yönergesi’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4: Bu yönergenin uygulanmasında;

  1. a) Engelliler Meclisi: Bedensel ve zihinsel engelliler ile bu alanda uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilgili yerel ve merkezi kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan; merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; engellilerin sorunlarının, vizyonlarının, sürdürülebilir yaşantı ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği, ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik, özgür ortam ve yapıyı ifade eder.
  2. b) Kent Konseyi: Engelliler Meclisi’ne yardım ve destek sağlayan Kırklareli Kent Konseyi’ni ifade eder.
  3. c) Çalışma Grupları: Engelliler Meclisi’nin görev alanlarında, yönetişim anlayışına dayalı ve sürdürülebilir yaşantı içinde farklı özellikteki engellilerin ve diğer gönüllülerin, sorunların veya önerilerin çözülmesinde ve hayata geçirilmesinde görev aldıkları, çalışma yaptıkları yapıyı ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Engelliler Meclisi’nin Oluşumu, Görevleri ve Çalışma İlkeleri Oluşumu

Madde 5: Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Kırklareli Kent Konseyi’nin kurulmasından sonra belirtilen kişi ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile kurulur. Engelliler Meclisi Genel Kurulu ilk toplantısını Kent Konseyi Başkanı’nın çağrısı üzerine Kent Konseyi Başkanı’nın başkanlığında yapar ve bu toplantıda Genel Kurul üyelerinin dışındaki diğer organların seçimi yapılır.

Görevleri

Madde 6:

Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin görevleri:

  1. Engellilerin iş, siyaset, kültür, eğitim, sağlık vb. alanlarda söz sahibi olması,
  2. Engellilerin kentsel yaşama katılma ve kente ait olma duygularının geliştirilmesi,
  3. Engelli insanların hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli çalışmalar yapmak, iletişim araçları yoluyla engelli insanların sorunlarının çözümü için kamuoyu oluşturmak,
  4. Engellilerin ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkılarak, taleplerini belirlemek, çözümler ve proje üretiminde aktif rol almalarını sağlamak,
  5. Engellilerin kent yaşamında sorunsuz yaşayabilmesi için kentsel düzenlemelerin, engellilerin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre yapılmasını sağlamak,
  6. Engellilerin gerek çalışabileceği gerekse yeteneklerini, becerilerini geliştirebileceği iş alanları ve atölyeler açmak; sosyal bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerinin açılmasını teşvik edici çalışmalar yapmak,
  7. Yurt içinde ve yurt dışında aynı amaçla kurulmuş diğer engelli meclisleri, dernekleri, spor kulüpleri, rehabilitasyon merkezleri vb. kuruluşlarla iletişimi ve koordinasyonu sağlayarak engelli sorunlarının çözümü için; projeler üreterek ortak çalışmalar yapmak, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmak,
  8. Engellilerle ilgili yasal mevzuatın güncelleştirilmesi, uygulanabilir olması konularında çalışmalar yapmak,
  9. Engellilere ilişkin temel stratejiler ve faaliyet plânlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak.

Çalışma İlkeleri

Madde 7: Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin ilkeleri:

  1. Engelliler Meclisi, çalışmalarında sadece durum tespiti yaparak önerilerde bulunmaz, aynı zamanda bizzat kendileri önerilerin hayata geçirilmesi için çalışır.
  2. Engelliler Meclisi, herhangi bir çıkar grubunun veya siyasi oluşumun alt organı gibi çalışamaz, herhangi bir organik ilişki barındıramaz.
  3. Engelliler Meclisi’nin çalışma yöntemleri ve esasları Kent Konseyi’nin yönetmelik ve yönergelerine aykırı olamaz.
  4. Engelliler Meclisi, projelerini ve çalışma programlarını Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nu bilgilendirerek ve onay alarak yürütürler.
  5. Engelliler Meclisi’nde oluşturulan görüşler, Kent Konseyi Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildikten sonra değerlendirilmek üzere ilgili belediye meclisine ve kurumlara sunulur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Engelliler Meclisi Üyeliği ve Organları Engelliler Meclisi Üyeliği

Madde 8: Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin üyeleri: Engelli dernek, vakıf ve spor kulüplerinden 3’er temsilci.

  1. Baro’dan bir temsilci,
  2. Üniversite’den iki temsilci (BESYO ve Engelliler Birimi)
  3. Belediye’den bir temsilci,
  4. Aile ve Sosyal Politikalar İl Md.den bir temsilci,
  5. İl Milli Eğitim Md.den bir temsilci,
  6. İl Sağlık Md.den bir temsilci
  7. İl Özel İdaresi’nden bir temsilci,
  8. İl Emniyet Md.den bir temsilci,
  9. Gençlik Hizmetleri ve Spor il Md.den bir temsilci,
  10. İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan bir temsilci,
  11. Özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarından birer temsilci,
  12. Mahalle Muhtarlıklarından ve Çalışma Grupları’ndan birer temsilci, Ayrıca Genel Kurul toplantılarına gündemdeki konularla ilgili dileyen her kurum ve kuruluştan temsilciler ve bireyler katılır ve gündemdeki konularla ilgili konuşabilir, aday olabilir, ama kararlarda ve seçimlerde oy kullanamaz. Organları

Madde 9: Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin organları şunlardır:

  1. a) Genel Kurul
  2. b) Yürütme Kurulu
  3. c) Çalışma Grupları
  4. d) Danışma Kurulu

Genel Kurul

Madde 10: Kent Konseyi Engelliler Meclisi Genel Kurulu’nun toplanma ve çalışma esasları:

  1. Genel Kurul, Engelliler Meclisi’nin en yetkili organı olup Yönerge’nin 8’inci maddesinde sayılan üyelerden oluşur. Genel Kurul, yürütme Kurulu’nun kararı ile her zaman olağanüstü toplanır. Yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen Engelliler Meclisi genel kurulunu oluşturulan üyelerin 3/1’inin teklifi üzerine de Genel Kurul, Yürütme Kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır.
  2. Genel Kurul’a Engelliler Meclisi Başkanı başkanlık eder. Başkanın bulunmaması halinde Yürütme Kurulu’nun en yaşlı üyesi Genel Kurul’a başkanlık eder.
  3. Başkanlık Divanına 1 başkan yardımcısı ve 1 yazman, Yürütme Kurulu tarafından tayin edilir.
  4. Seçimli Genel Kurullarda seçimler için genel kurul tarafından ayrı bir Seçim Divanı seçilir. Seçim Divanı 1 başkan 2 yazman üyeden oluşur. Meclis üyeliğine aday olanlar divan veya sandık kurulunda görev almaz.
  5. Genel Kurul toplantısı gündemli olarak yapılır ve gündemdeki konular görüşülünceye kadar devam eder. Toplantı gündemine ait konuşmalar ve kararlar, Divan’a seçilen yazman tarafından tutanağa geçirilir. Tutanağı Divan kuruluna seçilen başkan yardımcısı ve başkan imzalar.
  6. Genel kurulda her üye eşit öneme sahiptir ve 8. Maddede belirtilen temsilcilerin bir oy hakkı vardır. Vekâlet yoktur.
  7. Kurum veya kuruluşlar Genel Kurul üyelerini, Yürütme Kurulu’na bildirerek değiştirebilirler.
  8. Genel Kurul, Yürütme Kurulu tarafından gündemiyle birlikte yazılı olarak 10 gün önceden toplantı yeri, saati ve günüyle birlikte haber verilerek toplanır.
  9. Genel Kurul üyeleri gündeme alınmasını istedikleri konuları Yürütme Kurulu’na Genel Kurul toplantı gündeminin “Açılış” maddesinin görüşülmeye başlanmasına kadar yazılı olarak bildirebilirler. Yeni gündem önerilerinin gündeme alınıp alınmayacağına Genel Kurul karar verir.
  10. Genel Kurul görüşmelerinde herhangi bir çıkar grubunun veya siyasi partinin, ekonomik, sosyal ve siyasi propagandası yapılamaz.

Organ Seçimleri

Madde:11: Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin organ seçimlerinde;

  1. Genel Kurul’a katılanlar arasından 1 divan başkanı 2 de yazman üye “Seçim Divan Heyeti” olarak seçilir.
  2. Seçimler sona erene kadar “Seçim Divan Heyeti’nin” görevi devam eder.
  3. Seçimlerin herhangi bir nedenle yapılamaması halinde erteleme gününe Yürütme Kurulu karar verir ve duyurur. Erteleme süresi 25 günü geçmez.
  4. Organ seçimleri kapalı oy, açık tasnif usulüyle yapılır veya açık oylama ile de yapılabilir.
  5. Adaylar aldıkları oylara göre sıralanır.
  6. Eşit oy halinde adaylar arasında kura çekilir.

Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu

Madde 12:

Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu’nun görev ve yetkileri:

  1. Yürütme Kurulu, Engelliler Meclisi Genel Kurulu tarafından 2+3 yıl görev yapmak üzere seçilir. Yürütme Kurulu’na, Genel Kurul katılımcılarından 5 asil üye seçilir.
  2. Yürütme Kurulu ilk toplantısında başkan ve başkan yardımcısını belirler.
  3. Yürütme Kurulu yılda en az bir kez toplanır.
  4. Yürütme Kurulu, Engelliler Meclisi Genel Kurul toplantılarının gündemini belirler, toplantıyı gerçekleştirir. Genel Kurul tarafından oluşturulan görüşleri Kent Konseyi Yürütme Kuruluna sunar ve uygulamayı izler.
  5. Çalışma Gruplarının kurulmasına karar verir ya da çalışma grubunu kurma önerilerini karara bağlar. Çalışma gruplarının çalışmalarını izler, çalışma ortam ve olanakları ile bütçe sağlanmasında talebe göre yardımcı olur.
  6. Çalışma gruplarının hazırlamış olduğu raporları ya da projeleri inceler ve görüş bildirerek ilk Engelliler Meclisi Genel Kurulu’na aynen sunar.
  7. Yürütme Kurulu, yıllık bütçesini Kent Konseyi bütçe takvimine uygun olarak belirler. Bütçenin programa uygun kullanımını sağlar.
  8. Yürütme Kurulu, gerekli gördüğü hallerde Genel Kurul’u olağanüstü toplantıya çağırır.
  9. Yürütme Kurulu toplantılarına bir seçim döneminde gerekçesiz olarak 3 kez katılmayan üyenin üyeliği sona erer. Yerine yedek üye geçer.
  10. Yürütme Kurulu Üyeleri, kurulmuş olan diğer meclislerin yürütme kurullarında görev alamazlar.
  11. Yürütme Kurulu kararları salt çoğunlukla alınır. Eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.
  12. Yürütme Kurulu toplantıları gündemli ve tutanaklı yapılır.

 

Engelliler Meclisi Başkanı Görev ve Yetkileri

Madde 13:

Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı’nın görev ve yetkileri:

  1. Engelliler Meclisi Başkanı, Yürütme Kurulu’na başkanlık eder.
  2. Genel Kurul toplantılarını yönetir.
  3. Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun da doğal üyesi olup, toplantılarına katılır.
  4. Engelliler Meclisi toplantı gündemini Yürütme Kurulu ile birlikte belirler.
  5. Engelliler Meclisi’ni yerel, ulusal, uluslararası alanlarda ilgili çalışma grup/grupları temsilcileriyle istişare halinde temsil eder.
  6. Başkan, görev ve yetkilerini kullanırken tüm üyelere karşı sorumludur, eylem ve işlemlerinde üyeleri ve onların düşüncelerini dikkate alır.
  7. Engelli Meclisi’nin çalışmalarıyla ilgili Kent Konseyi’nin ilkeleri ve görevleri çerçevesinde basın açıklamaları ve söyleşiler yapar.
  8. Kurumlarla yapılan ortak çalışmalar, toplantı ve görüşmelerde Engelliler Meclisini temsil eder.

Çalışma Grupları

Madde 14:

Kent Konseyi Engelliler Meclisi Çalışma Gruplarının oluşumu, esasları ve ilkeleri:

  1. Engelliler Meclisi Çalışma Grupları, Yürütme Kurulu ya da Engelliler Meclisi Genel Kurulu tarafından oluşturulabileceği gibi, gönüllü çalışmak isteyenlerin teklifleriyle de oluşturulabilir.
  2. Kentte yaşayan herkes çalışma grubu kurabilir ya da kurulan çalışma gruplarına katılabilir.
  3. Meclislerde ve çalışma gruplarında oluşturulan raporlar, Kent Konseyi Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildikten sonra değerlendirilmek üzere ilgili belediye meclisine sunulur.
  4. Çalışma Grubu’nun oluşturulabilmesi için, Yürütme Kurulu’na “Çalışma Grubu’nun amacını ve hedefini” belirten en az üç katılımcıdan oluşan yazılı bir başvuru yeterlidir. Yürütme Kurulu’ndan, kuruluşuyla ilgili olarak yazılı cevabı alan Çalışma Grubu, en geç bir ay içerisinde programını, bütçesini, süresini ve diğer ihtiyaçlarını (mekân-araç-gereç vb.) belirten bir formu Yürütme Kurulu’na verir. Programı ve bütçesi onaylanan Çalışma Grubu çalışmalarına başlar. Programını ve bütçesini belirten formu bir ay içerisinde Yürütme Kurulu’na vermeyen Çalışma Grubu askıya alınır.
  5. Çalışma Grubu kuruluş amaçlarıyla ilgili sorunu tespit eder, sorunun çözümü için önerilerde bulunur, yapılması gerekenleri bir öneri, görüş veya proje olarak sonuç raporu haline getirir ve Yürütme Kurulu’na verir. Bu raporlarına varsa eylem plânı da ilave edilebilir.
  6. Çalışma Grubu Kent Konseyi Genel Kurulu’nda onay gören raporlarının uygulanması aşamasında da görev alabilir.
  7. Çalışma Grubu kendi aralarında biri kolaylaştırıcı olmak üzere görev dağılımı yapabilirler. Toplanma zamanlarını ve çalışma şekillerini Çalışma Grubu kendileri belirler. Çalışma Grubu toplantılar da görüşülen konuların ve alınan kararların kayıtlarını tutar.
  8. Çalışma Grupları bağlı oldukları Yürütme Kurulu’na sunmak üzere, çalışmalarında aylık rapor tutar.
  9. Çalışma Grupları’nda özgürce konuşma, birbirini dinleme, azınlıkta kalan görüşleri dikkate alma ve ortak noktalarda buluşma ortamı yaratılmasına imkân sağlanmalıdır. Kararlar tartışarak alınmalıdır.
  10. Çalışma Grupları’nda çalışanların bir diğerine üstünlüğü olmamalı, eşitliğe özen gösterilmelidir.
  11. Çalışmalara bireysel katılım ve gönüllülük esastır.
  12. Çalışma Grupları’nda bireysel, kurumsal, grupsal, siyasal ve ekonomik çıkar gözetilmez, bunlara yönelik çalışmalar yapılmaz. Din, dil, ırk, kültür, sınıf, cinsiyet, inanç ve düşünce ayrımcılığı yapılmaz.
  13. Çalışma Grupları kendilerine sunulan olanakları başka amaçlar için kullanamaz. 14. Doğruluğuna inanılmayan bilgi ve belgeler çalışmalarda kullanılmaz, yararlanılan bilginin tam ve doğru olmasına çalışılır.
  14. Çalışma Grupları’nda, belediye ve ilgili birimleri; üniversite ve ilgili bölümleri; valilik, il özel idaresi ve ilgili resmi kurumlar; uzman ve deneyimli sivil toplum kuruluşları ve kişilerle ortaklıklar kurulmaya, birlikte çalışmaya özen gösterilir.
  15. Çalışma Grupları, konularıyla ilgili olan uzmanlardan, bilim insanlarından, bilim kurumlarından, ilgi gruplarından yararlanabilir ve bilgi alabilir.
  16. Çalışma sürecinde kişi ya da kurumların adı onay alınarak kullanılmalıdır.
  17. Sonuç ürünlerinde, çalışmaya katılan kişilerin ve kurumların hepsinin adı belirtilir. Danışmanlar Kurulu

Madde 15:

Danışmanlar Kurulu teknik, bilimsel ve kuramsal danışmanlık hizmeti verir. Danışmanlar Kurulu; yerel yönetim ve merkezi yönetim kurumlarıyla, üniversite ve meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarından seçilmiş uzmanlardan oluşturulur. Danışmanlar kurulu Yürütme Kurulu tarafından oluşturulur ve yürütme kuruluna bağlı çalışır. Danışmanlar Kurulu, Yürütme Kurulu’na, Engelliler Meclisi’ne ve Çalışma Grupları’na destek verir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler Bütçe

Madde 16: Engelliler meclisinin ihtiyaçları, Kırklareli  Kent Konseyi yürütme kurulu aracılığı ile Kırklareli Belediyesine yazılı olarak bildirilir. Engelli Meclisi Yürütme Kurulu, hazırlayacağı yıllık çalışma plânı ve programına uygun olarak belirler ve zamanında Kent Konseyi Genel Sekreteri’ne verir. Sekretarya hizmetleri

Madde 17: Engelliler Meclisinin sekretarya hizmetleri, Kent Konseyi ofisi tarafından yürütülür. Engelliler Meclisi için görevlendirilecek sekreteri, Kent Konseyi Genel Sekreteri belirler. Engelliler Meclisi, Kent Konseyi ofisinin çalışma kurallarına uygun çalışır.

Denetleme

Madde 18: Engelliler Meclisinin çalışmaları şeffaftır ve Genel Kurul üyeleri ile Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun denetimine her zaman açıktır. Dileyen Genel Kurul üyeleri ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Engelliler Meclisinin çalışmalarıyla ilgili her türlü bilgiyi Meclis Yürütme Kurulu’ndan alabilir. Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu herhangi bir bilgiyi saklayamaz. Denetlemeye yönelik istekler Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu’na yazıyla bildirilir ve Yürütme Kurulu bu isteklere en geç 7 gün içerisinde, istenilenler doğrultusunda açık olarak yanıt verir.

Yürürlük

Madde 19: Bu yönerge Kent Konseyi Genel Kurulu’nun …….06.2024 tarihli toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Yürütme

Madde 20: Bu yönerge hükümleri Kent Konseyleri Yönetmeliği ve Kırklareli Kent Konseyi Yönergesi hükümleriyle birlikte,Kırklareli Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu tarafından yürütülür.