Başdöndüren Küresel Beslenmeye Bir Mola: Sofra Kültürü ve Yavaş Yemek
21’inci Yüzyıl ile birlikte daha fazla hissetmeye başladığımız küreselleşme kavramı, beraberinde Dünyamıza modern ancak bir o kadarda hızlı bir yaşam dayatmaktadır. Gelişen teknoloji, üretim, rekabet vb. nedenler, günümüz çağdaş insanını hızlı çalışma, hızlı tüketme, gideceği yere hızlı gitme, hızlı davranma ve bir yerlere bir an önce yetişme eylemleri içerisine teşvik etmektedir.
Küreselleşme etkilerinin daha net görüldüğü megakentlere, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı yaşanan iç ve dış göçler de hızlı kentleşme ile birlikte dengesiz nüfus dağılımı ve kaynak tüketimini tetiklemektedir. Bu ihtiyaçlar içerisinde insanların yaşam sürecinin vazgeçilmezi olan gıda tüketiminde karşımıza; ihmal edilen sürdürülebilir tarım, geleneksel yeme-içme kültüründen uzaklaşma, sağlıksız hızlı yiyecek tüketiminin getirdiği başta obezite problemi gibi rahatsızlıklar, gıdaların duyusal özelliklerinde ve çeşitliliğinde azalma çıkmaktadır.
18 Milyona yaklaşan nüfusuyla bir Dünya metropolü olan İstanbul’a 200 Km uzakta yer alan Kırklareli, işte tüm bu modern yaşamın getirdiği olumsuzlukların karşısında eski çağlardan bu yana şahit olduğu medeniyetlerin birikimi ve verimli topraklarının armağanı yüksek değerli tarımsal ürünleri ile yerelde yeme-içme alışkanlarında olağan geleneklerini sürdürmeye devam ediyor.
Sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklarının dengeli ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasının yerelde dengeli bir nüfus ile olabileceğinin örneği olan Kırklareli’de, kentin geneline hakim olan sakin ve güvenli yaşamın bir sonucu olarak aile, ulus gibi kimliksel öğeler içerisinde sofra kültürü yaşatılmaya devam edilmektedir.
Kırklareli yöremizin bize armağan ettiği nimetlerin bir araya geldiği Yayla Bolluk, Bereket Hasat ve Bağbozumu Şenlikleri de, bu sofra kültürünün içerisinde yer alan öğelerin hepsinin tüm doğal ve geleneksel yöntemler ile sunulduğu özgün bir yöresel buluşmadır.
Büyük kentlerde artan nüfusun sağlıksız gıda tüketimi ve yaşam kalitesi karşısında, yeni bir çekim merkezi olma yolunda, doğru kararlar ile ilerleme arzusunda olan Kırklareli, Yayla Boluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri ile ziyaretçilerini bilinçli tüketime, kaliteli ve doğal gıdaya ulaşıma, organik tarımın önemine ve yavaş yemek kültürünü benimsemeye davet etmektedir.