Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, gıda israfı sorununa dikkat çekmek için 29 Eylül’ü “Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak ilân etmiştir. Covit 19 virüsünün küresel gıda güvenliğine olumsuz etkileri birçok ülkeyi etkilediği gibi bizleri de etkilemiştir. Salgının yarattığı ekonomik gerileme nedeniyle dünyada açlık çeken insan sayısı 83 milyon artarak 132 milyona çıkmıştır. Bu olumsuz etkilere karşı gıda israfının ve kaybının önüne geçmek en büyük adımlardan biridir. Günümüzde bir ailenin ortalama gıda kaybı ve israfı yaklaşık olarak % 20 ile % 30 oranında değişmektedir. Slow Food hareketinin araştırmalarına göre her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Üretilen gıdaların yaklaşık üçte birini yemeden çöpe atıyoruz. Çöpe atılan gıdalara birçok insanın ulaşamadığını unutmayın. Dünya üzerinde yaklaşık 3 milyar insan aşırı yüksek fiyatlardan dolayı sağlıklı gıdaya erişemiyor. Bunun arkasında ise tedarik yetersizliği bulunuyor. Özellikle üretilen sebze ve meyvelerin büyük kısmı kayıp ve atık olarak israf ediliyor. Tüketicilere düşen görev tüketebileceği kadar gıda satın almaktır. Çöpe gıda atmamaktır. Devletlerin görevi ise her vatandaşına sağlıklı gıda tüketebileceği ortamı yaratmaktır.
Ali ÇAKIR
Kırklareli Kent Konseyi Başkanı