Trakya’da Karaçalı hayvanlara zarar verdiği gerekçesi ile yok etme çalışmaları yapılıyor..? Zararlı mı..? Zararsız mı..?
Kırsal kesimlerde yaşayan halkın en önemli geçim kaynaklarından biri hayvancılıktır. Büyük baş hayvancılık çoğunlukla kapalı besi ve sağım şeklinde yapılıyor..
Trakya’da meralarda çoğunlukla küçük baş hayvancılık yapılıyor. Meraya çıkan büyük baş hayvan neredeyse artık yok.
Karaçalının yok edilmesinin ekolojik dengeyi bozacağı bilim adamlarınca değerlendirilmektedir. Karaçalının mera alanlarını koruduğu yaban hayatını dengelediği ve toprağı tuttuğu biliniyor.
Küçük baş hayvanların otladığı karaçalı bitki toplulukları istilacı tür denilerek Edirne ve Tekirdağ’da yok ediliyor. Kırklareli’de ise Bütçe yetersizliğinden karaçalı yok etme işlemi yapılamadı.
Hayvancılığın gelişmesi için temel şart ucuz yem ihtiyacının karşılanmasıdır. Kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde yer alan mera alanlarında doğal olarak gelişme gösteren Karaçalı önemli bir yem kaynağı durumundadırlar. Karaçalı türü hem yaprak hem de sürgün dönemlerinde küçükbaş hayvanların günlük ihtiyaç duydukları besin maddesi gereksinimlerini karşılamaktadır.
Çelişki ise Karaçalılar yok edilirken, diğer taraftan da arı kovanı dağıtımı yapıyor. Bölgenin en değerli balı karaçalı balını, Yok mu ediyoruz..? Destek mi veriyoruz..?
Arıcılık yapanların, küçükbaş hayvancılık yapanların, bilim adamlarının görüşü alındı mı..?
Karaçalı bölgesinde en fazla faydalanan keçilerdir. Keçi sütünün besin değeri oldukça yüksek. Peynir üreticileri ve dondurma fabrikalarının ilk tercihidir.
Karaçalı sadece hayvancılık değil arıcılık içinde çok önemlidir. Üstelik Trakya arısı 30/06/2010 Tarih ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız dağlarının tamamına yakınında TRAKYA ARISI koruma kapsamındadır.
Trakya arısı kovanlarından alınan karaçalı balı yüksek kaliteli doğallığı bal skalasında 4 üzeri 4 tür. Dört dörtlük bir baldır. Bir dekardan Trakya Arısı yaklaşık 50 kg bal yapıyor.
Telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan, Trakya’daki Üniversiteler, Bal Üreticileri Birliği, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları, Veteriner Hekimler, Kooperatifler, STK lar, Kent Konseyleri, TTB, TMMOB mutlaka bu konuyu tartışmalıdır.
Kaybedeceklerimiz, geleceğe bırakacağımız doğal varlıklarımız olmamalı.