“Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması Projesi” (SARAT Projesi) kapsamında düzenlenen “Yerelde Arkeoloji Toplantısı”na katılan Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri toplantıda, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’nun faaliyetlerini tanıttı.
Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında yürütülen “Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması Projesi” (SARAT Projesi) kapsamında, 7 Kasım 2019 Perşembe günü “Yerelde Arkeoloji Toplantısı” düzenlendi. Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, projenin tanıtımı yapıldı. Toplantıya; Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç ve Meclis Üyeleri, Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp, Müze Müdürü Şehmuz Tekin, Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Mahmut Sürer, Nüket Nazlı, Ali Şakir Kuru, Şahin Yetiş ve Mustafa Bilik ile Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katıldı. Toplantıda, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Kültürel Miras Yönetimi Araştırmacısı Işılay Gürsu, projenin detaylı tanıtımını yaptı. Sonrasında soru cevap şeklinde devam eden toplantıda, Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri de ilimizin tarihi ve kültürel varlıkları konusunda bilgi ve görüşlerini bildirdi. Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem toplantıda söz alarak, ilimizdeki doğal ve kültürel varlıkların enerji santralleri ve taş ocaklarının tehdidi altında olduğunu vurgularken, Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Sürer de, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’nu tanıtarak, grubun bugüne dek yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
SARAT nedir?
Amacı; Türkiye’nin arkeolojik varlıklarının korunması için bilgi-kapasite ve farkındalık arttırmak olan SARAT Projesi, bu hedef doğrultusunda çeşitli eğitim ve araştırmaları hayata geçirmektedir. Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında yürütülen proje kapsamında; Koç Üniversitesi iş birliğinde, “Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması” Online Sertifika Programı uygulanıyor. Program, katılımcılara arkeolojik varlıkların korunması ve kurtarılmasında dünyadaki güncel yöntemlerle donanım ve pratik beceriler kazandırmayı hedefliyor. Proje kapsamında ayrıca, “Gazetecilerle ‘Arkeoloji Haberciliği’ Atölyeleri ve ‘Bir Uzmana Sor’ Ağı” programları hayata geçirildi. Toplumun arkeolojiyle ilişkisi üzerine ülke çapında ilk kamuoyu araştırması da yine SARAT Projesi kapsamında yapıldı. Projenin son aşamasında ise, arkeolojik eser koleksiyoncuları ile görüşmeler ve saha çalışmaları gerçekleştirildi. (Kırklareli Kent Konseyi)