Kırklareli Kent Konseyi Çanakkale Merkez İlçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilen “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni  Projesi”‘ne Suç Duyurusunda Bulundu.

Kırklareli Kent Konseyi Çanakkale Merkez İlçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilen “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi”‘ne Suç Duyurusunda Bulundu.

     20190802_135225

     Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale Merkez İlçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilen “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi”‘nde ÇED Raporu’na aykırı olarak 195.000’den fazla ağacın kesilmesi ile ilgili kişi, tüzel kişi ve kamu görevlileri SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK. Kırklareli Kent Konseyi adına yaptığımız başvuruyu Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Şahin Yetiş, Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Çevre Meclisi Üyesi Sedat Karacaduralıoğlu ve Gençlik Meclisi Başkanı Sami Can Sözeri Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığına teslim ettiler.

     ÇED Raporu’na aykırı olarak 195.000’den fazla ağacın kesilmesi hususunda ilgili tüm şüphelilerin cezalandırılması istemidir.

    Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi adına, Ekteki dilekçemizde belirtmiş olduğumuz tüm bu gerekçeler ile ÇED Raporu’na aykırı bir şekilde  195 bin ağaçtan çok daha fazlasının kesilmesi işlemini gerçekleştirerek Türk Ceza Kanunu’nun 305. Maddesinde düzenlenen “Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama”, 257. Maddesinde düzenlenen “Görevi Kötüye Kullanma” ve Orman Kanunu’na muhalefet suçlarından ve ilgili mevzuattan tüm şüphelilerin cezalandırılmasını talep ediyoruz.

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8.maddesinin ihlal edilmiş sayılması için insan sağlığına gerçek bir zararın verilmiş olmasının şart olmadığını belirtmiştir. Çevre hukuku ve ÇED’in temel mantığı da bu yöndedir. Davalı idarenin dava konusu işleminin hukuka aykırı olduğunun kabul edilmesi için, insan sağlığının ve doğanın zarar görmesi beklenmemelidir. RİSK OLMASI YETERLİDİR.

    1972 Stockholm Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı(Stockholm Deklarasyonu): Madde 1:İnsanın; hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır. İnsanın bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi korumak ve geliştirmek için ciddi bir sorumluluğu vardır.

    Ülkemizin nadir ekosistemleri’nin korunması  ve gelecek nesillere,  yaşanabilir bir dünya bırakma  sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

    Anayasa 56. Madde, Anayasa 169. ve 170. Maddeleri, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, kamu yararı ilkesi doğrultusunda Yaşamı savunan kişi kurum platformların her şart ve koşulda yanlarında olduk, Olmaya devam edeceğiz.