23.Türkiye Kent Konseyleri Platformu Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

23.Türkiye Kent Konseyleri Platformu Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

  13-14 Ocak 2018 tarihinde 23.Türkiye Kent Konseyleri Platformu Genel Kurul Toplantısına Kırklareli Kent Konseyi olarak iki temsilci ile katıldık.

TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ PLATFORMU

23.GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRGESİ (MALTEPE)

    Türkiye Kent Konseyleri Platformu 23. Genel Kurulu, Maltepe Kent Konseyi’ nin ev sahipliğinde 13-14 Ocak 2018’de gerçekleştirilmiştir. Genel Kurul Toplantısında Konseyler Kent ve Mülteciler ve Çevre konusunda oynayabilecekleri roller, atölye çalışmaları eşliğinde ele alınarak aşağıdaki çıktılar elde edilmiştir;

  • Mülteciler ve göç sorununun artarak devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu konuda önceden olduğu gibi hazırlıksız yakalanmamız gelecekte altından kalkılamayacak sosyal sorunlara yol açacaktır. Bu konuda devletin bütün kurumları ve sivil toplum iş ve güç birliği yaparak topluma hasar vermeden siyasi kaygılardan uzak, uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri de göz ardı etmeden süratle çözüm üretilmelidir. Ortaya çıkan;
  • Dil, barınma, sağlık, güvenlik, ve eğitim sorunlarının çözümü için Kent Konseyleri projeler üretmelidir. Bu konuda uygulamalardan ve sosyal medyadan kaynaklanan halkımız nezdinde ki yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi sağlanabilir.
  • Çevre ve enerji ülkemiz ve dünya için son derece vazgeçilmez ve önemlidir. Ancak enerji politikalarında dünyanın gelişmiş ülkeleri belli bir plan dâhilinde kirli enerjiden vazgeçerken ülkemizde termik (kömür), jeotermal ve nükleer enerji üretimi ısrarla sürdürülmek istenmektedir. Ayrıca ülkenin 7 bölgesinde uranyum sondajı İhaleleri başlatılmış bulunmaktadır. Kent konseyleri kirli enerji üretimi modellerine kesinlikle karşı olduğumuzu bildirir; güneş, rüzgâr, dalga v.b yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının kullanılması ve üretimin her aşamasında çevreye, doğaya ve insan sağlığına saygılı olunmasını savunur. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları yatırımı her aşamada desteklenmelidir. Bu arada enerjinin taşınmasında %20 oranındaki kaybın bir kısmının bile önlenmesiyle doğa katliamları önlenebilir. Kent konseyleri halkın temiz enerji konusunda ve kendi enerjisini üretebileceği teknolojiler konusunda yönlendirme ve bilinçlendirilmesi için kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalar yapmalıdır. Bu bağlamda da kendi temiz enerjisini üretebilen ve dışa bağımlılığı da belli bir zaman ve oranda azaltmak hedeflenmelidir. Çünkü ‘’Temiz Hava’’ anayasal hakkımızdır. (Anayasa 56. Maddesi)
  • Çevre ve kent sağlığı hususunda Kent Konseyleri belediyeleri ile birlikte yapabilecekleri çalışmalar konusunda projeler hazırlamalı, gerekli bilinç ve yönlendirmeyi sağlamalıdır.
  • Ülkemizde var olan çevre ve mülteci sorunları ülkemiz demokrasi sorunu ile doğrudan ilgilidir Olağan Üstü Hal uygulamalarına son verilerek bir an önce ülkenin demokratikleşmesi ve olağan hale gelmesi gerekmektedir.

20180114_125818 20180114_130031