Kırklareli Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu, 21 Şubat 2020 Cuma günü yapıldı. AKM’de düzenlenen Genel Kurul’da, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır, Haziran-Şubat ayları arasında 9 aylık süreç içerisinde yapılan faaliyetlerin sunumunu gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Olağan Genel Kurul’daki seçimle göreve başlayan Kırklareli Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyeleri, ilk Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Yılda iki defa düzenlenen Seçimsiz Olağan Genel Kurulu’nun ilkini 21 Şubat 2020 Cuma günü yapan Kırklareli Kent Konseyi, göreve geldiği günden bugüne gerçekleştirdiği faaliyetlerin sunumunu yaptı.
Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan Kırklareli Kent Konseyi Seçimsiz Olağan Genel Kurulu’na; Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır ve Yürütme Kurulu Üyeleri ile Meclis Başkanları, STK Temsilcileri, köy muhtarları ve diğer kurum ve kuruluşları temsil eden üyeler katıldı. Genel Kurul Toplantısı, saat 14.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Divan teşekkülünün ardından Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır, Haziran-Şubat ayları arasında yapılan faaliyetlerin sunumunu yaptı. 9 aylık süreç içerisinde 39 farklı kurumla iş birliği içinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Çakır, Kırklareli Kent Konseyi’nin halkla yerel yönetimler arasında bir köprü vazifesi gördüğünü vurguladı.
Her kesime yönelik etkinlikler düzenlendi
Kırklareli Kent Konseyi’nin faaliyetlerinden bahseden Çakır, Kırklareli İl Genel Meclisi ile Kırklareli Belediye Meclisi gündemlerini her ay düzenli olarak takip ettiklerini ve alınan tüm kararları yıl sonunda bir rapor haline getireceklerini belirtti. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’nde yerel dokunun gelişmesi ve ekonomik canlılığın sağlanması için çaba gösterdiklerini ifade eden Çakır, bu yılki şenliklerde kurulan 77 standın hepsinin Kırklareli’nden olmasına özen gösterdiklerini belirtti. Yerel Tohum Takas Etkinliği’nin bu yıl 4’üncüsünü yaptıklarını belirten Başkan Çakır, bundan sonraki süreçte Tohum Bankası kurmayı planladıklarını ifade etti. Başkan Çakır düzenlenen etkinlikleri ise şöyle sıraladı: Kırklarelili Şair Niyazi Akıncıoğlu’nun doğumunun 100. yılında anma etkinliği, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Avrupa’da Tarımın Başlangıç Noktası Kırklareli” paneli, Köy Koop. Genel Başkanı Neptün Soyer’in “Kırsalda Kooperatifleşmenin Önemi” konulu söyleşisi, Prof. Dr. Doğan Aydal’ın “Kayagazı Üretimi: Hidrolik Kırma Sırasında Kullanılan Kimyasalların İnsan, Toprak ve Suya Zararları” konulu konferansı, “Epilepsi Farkındalık Günü” etkinliği, “Ab-ı Hayat: Istrancalar” belgesel filminin yerel halk ile buluşması adına köylerde gösterimi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü”nde dezavantajlı toplum kesimine dahil kadınlara yönelik verilen eğitim.
Meclis ve çalışma gruplarının faaliyetleri anlatıldı
Kadın Meclisi tarafından kadınlara yönelik kurslar düzenlendiğini ifade eden Çakır, Gençlik Meclisi tarafından da öğrenci kulüpleri ile bir araya gelindiğini, çocuklara yönelik ise Karagöz-Hacivat gösterileri yapıldığını dile getirdi. Çevre Meclisi’nin, yaşam alanlarının korunması doğrultusunda verdiği hukuki mücadelesine değinen Çakır, son 1 yıl içinde 110 dava dosyasının takip edildiğini, itiraz edilen ve dava açılan 33 dava dosyası bulunduğunu ve sonuçta kazanılan 6 dava dosyası olduğunu vurguladı. Çevre Meclisi iş birliğinde Kanal İstanbul projesinin Kırklareli ve Trakya’ya olumsuz etkileri üzerine basın açıklaması yaptıklarını ifade eden Çakır, bölgedeki dere ve göletlerdeki çevre kirliliği ile ilgili harekete geçildiğini ve taş ocakları ile ilgili yapılan bilirkişi incelemelerine katılım sağlandığını belirtti. Mahalle Meclisleri projesi ile ilgili tüm mahalle muhtarlarını ziyaret ederek bilgilendirdiklerini dile getiren Çakır, gönüllü muhtarlarla bu projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Kültür Sanat Çalışma Grubu bünyesinde Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği kursları düzenlendiğini belirten Çakır, bu süreçte 6 adet konser düzenlendiğini belirtti. Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’nun faaliyetlerine devam ettiğini belirten Çakır, yapılan çalışmalar neticesinde son dönemde ağaç ve mağara tescillerine yenilerinin eklendiğini dile getirdi.
Katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verildi
Faaliyet Raporu sunumunun ardından Kırklareli Kent Konseyi’ne katkıda bulunanlara teşekkür plaketi takdim edildi. Çevre mücadelesinde verdiği hukuki destek nedeniyle Kırklareli Baro Başkanı Av. Turgay Hınız’a plaket verildi. Hınız adına plaketi Atay Akyüz’e Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır tarafından takdim edildi. Bölgedeki yaşam alanlarının korunması konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı Soğucak Köyü Muhtarı Rami Beler’e plaketi, Kırklareli İKK Başkanı Erol Özkan tarafından verildi. Doğal ve kültürel varlıkların tespiti ve tescili aşamasında verdikleri destek için de Galeri Mağara Araştırma Grubu’na plaket verilirken, grup adına teşekkür plaketi, saha araştırmalarına destek veren Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu Üyesi Gençay Karadere’ye, Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Şakir Kuru tarafından sunuldu. Bölgemizin yaşam alanlarının korunması adına gösterdiği üstün gayret nedeniyle de Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem’e plaket verildi. Çidem’e plaketi, Türkiye Roman Hakları Platformu Eşbaşkanı ve Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Ovarda tarafından takdim edildi.
Kırklareli Kent Konseyi 2020 Yılı Olağan Genel Kurulu, dilek ve temennilerin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. (Kırklareli Kent Konseyi)