“Slow Food Türkiye” kitabında Trakya’ya da yer verildi.

“Slow Food Türkiye” kitabında Trakya’ya da yer verildi.

    Yakın zamanda yayımlanan “Slow Food Türkiye” kitabında, Türkiye’den 18 birliğe yer verildi. Bu birliklerden biri de Ali Çakır’ın Kurucu Lideri olduğu Slow Food Trakya Birliği oldu

    İtalya’dan tüm dünyaya yayılan ve gıdanın iyi, temiz ve adil bir şekilde üretilmesini savunan bir hareket olan Slow Food’un Türkiye’de faaliyet gösteren Birlikleri, bulundukları bölgenin eşsiz tarım ve mutfak kültüründen yola çıkarak, yavaş gıda kültürünün yaygınlaşması için çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, 2013 yılında, Trakya Bölgesi’nde de Slow Food Trakya Birliği kuruldu. Ali Çakır’ın Kurucu Lideri olduğu birliğin amacı ise; Trakya Bölgesi’ne özgü yerli ırk hayvan türlerinin ve yerel tohumların sürdürülebilirliğini sağlamak, köyden kente göçün artmasıyla birlikte kaybolmaya başlayan yemek çeşitlerinin, yemek kültürünün ortaya çıkarılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dayalı çalışmaları desteklemek ve gastronomi turizmini odak noktası yapmak. Slow Food Trakya Birliği, bu doğrultuda, kurulduğu günden bu yana yürüttüğü çalışmalarla, yerel lezzetlerimizin gün yüzüne çıkarılıp gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynuyor. Slow Food Trakya Birliği başarılı çalışmaları neticesinde ise, yayımlanan “Slow Food Türkiye” kitabında yer verilen Türkiye’deki 18 birlikten biri oldu.

Slow Food Trakya Birliği’nin başlıca faaliyetleri:

  2013 yılından beri birlik faaliyetlerini yürüten Slow Food Trakya Birliği Kurucu Lideri Ali Çakır, Slow Food hareketi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Slow Food, İtalya’dan tüm dünyaya yayılmış olan ve gıdanın iyi, temiz ve adil bir şekilde üretilmesini savunan bir harekettir. Bizler, Türkiye’nin Slow Food Birlikleri, bulunduğumuz coğrafyanın eşsiz tarım ve mutfak kültüründen yola çıkarak, yavaş gıda kültürünün yaygınlaşması için çalışıyoruz.” ifadelerini paylaştı.

   Slow Food Trakya Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Çakır, “Slow Food Trakya olarak Trakya Bölgesi’nin ilk yerel tohum takas etkinliğini düzenledik. Her yıl tohum takas organizasyonunu devam ettiriyoruz. Bu yıl da 11. Yayla Bağ Bozumu Şenlikleri kapsamında, 4. Yerel Tohum Takas Etkinliğimiz’i gerçekleştirdik. Ayrıca Slow Food kavramını bölgede anlatmak ve unutulmaya yüz tutan yemeklerimizin envanterini çıkarmak için ‘Slow Food Trakya Vize’ başlıklı kitabımızı yayımladık. Kitap çalışmalarında ve akademik makalelerde Slow Food kavramını ve gastronomi turizmi kavramını işliyoruz. Köyleri dolaşarak üreticilerimiz ile sohbet ediyoruz. İyi, temiz ve adil gıda kavramlarını anlatıyoruz. Unutulmaya yüz tutan yerel ürünlerin üretim ve emek aşamalarını fotoğraflayıp sergi yapıyoruz. ‘Üzüm Bağından Sofraya Hardaliye’nin Yolculuğu’ fotoğraf sergisini bu çerçevede gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz yöresel yemek yarışmalarıyla yemek envanterinin çıkarılması çalışmalarına destek oluyoruz. Fuarlara katılım sağlayarak üreticilerimize destek oluyoruz. Yerli ırk Kıvırcık Kuzu ve Kırklareli Beyaz Peyniri projelerine gönüllü destek sağlıyoruz.” dedi.

Slow Food (2) Slow Food (3)