Kırklarelili Şair Niyazi Akıncıoğlu, doğumunun 100. yılında Kırklareli’nde anılacak. Kırklareli Kent Konseyi’nin katkılarıyla, 20 Kasım 2019 tarihinde, Atatürk Kültür Merkezi’nde, saat 14.00’te şairin anısına sempozyum düzenlenecek
1916 yılında Kırklareli’nin Kurudere köyünde dünyaya gelen Şair ve Avukat Niyazi Akıncıoğlu, doğumunun 100. yılında yine memleketi Kırklareli’nde anılacak. Şair Akıncıoğlu’nun anısına, 20 Kasım 2019 Çarşamba günü, saat 14.00’te, Kırklareli AKM’de sempozyum etkinliği düzenlenecek. Kırklareli Kent Konseyi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği, KIRKSEDER ve Tüm Emekli Sen iş birliğinde düzenlenecek olan sempozyum, Eski Milletvekili-Avukat Güneş Gürseler yönetiminde gerçekleşecek.
Niyazi Akıncıoğlu kimdir?
1916 yılında, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere köyünde dünyaya geldi. Ortaöğrenimini Bursa Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Ölümüne kadar Kırklareli’nde serbest avukat olarak çalıştı. 1952’de ceza yasasının 142. maddesine aykırı eylemde bulunduğu savı ile tutuklandı; yirmi ay hapis yattı ve 1954 yılında beraat etti.
Niyazi Akıncıoğlu, Bursa Lisesi’nde öğrenciliği sırasında edebiyat öğretmeni olan Orhan Şaik Gökyay’ın etkisi ile Turancı-Türkçü görüşüne sempati besleyen eserler kaleme aldı. İlk gençlik yıllarında yazdığı bu yapıtları Servet-i Fünun Uyanış ve Yücel dergilerinde yayımlandı. Lise yıllarının ardından Turancı-Türkçü görüşten uzaklaşıp 1940 kuşağının toplumcu gerçekçi akımı çizgisinde şiirler yazdı. Akıncıoğlu’nun bu dönem şiirleri ise Yeni Edebiyat, Yürüyüş, Can, Pınar, Yeryüzü ve Dost gibi dergilerde yer aldı. Niyazi Akıncıoğlu olgunluk dönemi şiirlerinde geleneksel şiirin biçimsel kalıplarından kopmasına karşın Nazım Hikmet şiirinin yörüngesine girmeyen dizelerle toplumcu gerçekçi akıma katıldı. Özellikle 1942-43 yılları arasında kaleme aldığı kimi yapıtlarında toplumcu gerçekçi akım doğrultusunda şiirler yazdı. Akıncıoğlu, 1 Şubat 1979 günü yaşama veda etti. Şairin, Haykırışlar (1938) ve Umut Şiirleri (1985) isimli iki eseri bulunmaktadır.