Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıklar Koruma ve Çalışma Grubu tarafından geçen 2018 Aralık Ayı içerisinde keşfedilmesiyle beraber gündeme getirilen “Tarihi Su Tünelleri’ nin”, 1’inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.
Daha önce, Kırklareli Merkezi kuzey yönünde Dereköy Yolu mevkiinde, tarla sürüm işi esnasında tesadüfen karşılaşılan örme taşlı kuyu, Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’na bildirilmiş, İstanbul Galeri Mağara Araştırma Grubu’ nun saha incelemeleri faaliyeti nedeniyle bir rastlantı sonucu Kırklareli’ nde olmaları ile birlikte, yaklaşık 6-7 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki bacadan aşağıya doğru bir keşif gerçekleştirilmişti.
Tellakzade Mahallesi sınırlarında kalan Kırklareli Tarihi Su Tünelleri’ nde aktif bir su temininin devam etmekte olduğu ve içeride halen suyun akışının olduğu gözlemlenirken İstanbul Galeri Mağara Araştırma Grubu üyelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Eğilmez ile İnşaat Mühendisi Metin Albükrek Bu yapıların önemini anlamada Roma Dönemi su mühendisliği öne çıktığını ifade etmiş, diğer bir taraftan tünellerin tavan kapakları nizami düz blok taştan oluştuğunu ve bu bulgulardan yola çıkarak Roma-Bizans döneminden daha eskiye; Helenistik krallıklar zamanına ait olabileceği yönünde öngörüde bulunmuşlardı.
Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu ve Galeri Mağara Araştırma Grubu, eski kentin sınırlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak bu tünellerin azami ölçüde korunmasını belirtmiş ve ilgili kurumlara bu yönde görüşlerini daha önce iletmişlerdi.
Kısa bir süre içerisinde tamamlanan arkeolojik çalışmalar neticesi ve Kırklareli Müze Müdürlüğü’nün, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurusu, Tarihi Su Tünelleri’ nin geleceğini 1’inci Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescil edilmesi şeklinde olumlu bir kararla koruma altına aldı.
Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıklar Koruma ve Çalışma Grubu Başkanı Mahmut Sürer konu ile ilgili yaptığı açıklamada, MÖ 6500 ile 2000 yılları arasında yerleşik dönemi tarihleyen Aşağıpınar ve Kanlıgeçit kazıları dışında bu önemli keşfe kadar farklı bir merkez bölgesinin çıkmadığını ifade ederek, çalışma grubu olarak duydukları heyecanı dile getirdi.
Sürer , su tünelleri inceleme ve tüm verilerin ve görüşlerin yetkili merciilere sunulduğunu ifade ederek “Kırklareli Tarihi Su Tünelleri, ilgili resmi kurum ve kuruluşların devam ettireceği arkeolojik çalışmalar neticesinde geleceğini buldu. Çalışmalarda bizleri yalnız bırakmayan İstanbul Galeri Mağara Araştırma Grubu’na ve Hakan Eğilmez ile Metin Albükrek hocalarımıza ve başvurularımızı etkin bir zaman içerisinde değerlendiren Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza çalışma grubu arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Kırklareli ve bölgesinde daha nice saklı tarihi ve kültürel varlıkların olduğunu düşünüyoruz. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanımız Göksal Çidem’ in bizlere ifade ettiği gibi bilim ve hukuk esasında bunun gibi çalışmalarımıza, haber verildiği sürece devam edeceğiz” dedi.
Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıklar Koruma ve Çalışma Grubu temsilcileri de, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle beraber saha çalışmalarına aktif olarak başladıklarını, yeni keşifler ile bilgi paylaşımında bulunacaklarını ifade ettiler.