Türkiye Kent Konseyleri Platformu Sonuç Bildirgesi

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Sonuç Bildirgesi

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 20. Genel Kurulunu Kartal Kent Konseyinin ev sahipliği yaptığı Nevşehir-Gülşehir’de 5-6 Kartal Belediye Otelinde gerçekleştirdi.

20. Genel Kurul toplantı formatı dışında , çalıştay şeklinde geçen toplantı katılımcı kent konseylerine eşit söz hakkı ve bilgi deneyim paylaşımları ön planda tutuldu. Genel kurulun konuğu ise Prof. Dr. Korel GÖYMEN idi.

Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Kırklareli Kent Konseyi olarak  katılım sağladığımız 20. Genel Kurul’da Çevre Konulu bir sunum yaparak, bileşeni olduğumuz Trakya Platformu çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptık. Istrancalar, Ergene ve Marmara Denizi derin deşarj konusunda ki gelişmeler ve yaşam alanlarımızda ki tahribat konusunda katılımcılara bilgiler verdik

Yaşanan çevre sorunlarıyla ilgili olarak çalışmalar yürüten Akademisyen, Hukukçu, Meslek odaları ve Sivil Toplum Örgütleri  temsilcilerinin katılımıyla , ilk aşamada Ege ve Marmara başta olmak üzere toplantı ve çalıştaylar yapılması kararı alınmıştır.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Sonuç Bildirgesinde şunlar vurgulandı:

Dünya ve Türkiye’de sivil toplum gelişimi ve demokratik toplumların gelişiminde Kent Konseylerinin rolü.

Burada kalkınma kavramı, yönetim anlayışından yönetişim anlayışına geçiş, demokraside hukuk devleti kavramları.

Yapılan atölye çalışmalarında; yönetmelik ve yönergelerin bütün şehir yasası ile uyumlu hale getirilmesinin sağlanması.

Kent Konseylerinin harcama kalemleri tek tek belirlenmeli, platform olarak mecburi giderler, harcama kalemleri üzerinde çalışarak yönetmelikte kalemlerin mali karşılıkları belirlenerek belediye bütçesine eklenmesi konusunda çıkan sonuçlar yönetmeliğe yansıtılmalı ve bütçe tarifi net olmalı.

Genel Kurul ve seçimlerin bütün paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesi sağlanmalı. Mahalle meclislerine demokrasi kültürünün yerleşmesi, katılımcılığın arttırılması ve yönetişim anlayışının sağlamlaştırılması.

Kent Konseylerinin işleyişinde katılımcı, gündemli, düzenli toplantılar yapılmalı, belirli bir takvim oluşturulmalı, yapılan çalışmaların paydaşlara geri bildirimi sağlanmalı.

Çevre konusunda, doğal varlıklarımızın gelecek nesillere yaşam alanı olarak bırakılması için Kent Konseyleri olarak verilen mücadelelere her şartta destek olunmalı.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu olarak, bu çalışmaların çevre komisyonu ile birlikte yürütülmesi, ilk aşamada Ege ve Marmara başta olmak üzere çalıştaylar düzenlenmesi, benzer çalışmaların tüm bölgelerde yapılması.

Yenilikçi proje ve uygulamalarda kurumsal değerler belirlenerek bu değerler doğrultusunda kent eylem planı hazırlanması sağlanmalı.

Ülkemizin bir bütün olarak her köşesinde yaşayan yurttaşlarımızın din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin barış içinde insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı, terör, şiddet ve baskıdan uzak bir ortamda yaşam hakkı bulunmaktadır. Bu hakkın korunması devletin görevidir. Ülkemizin bütün komşuları ile ilişkilerinin uluslararası hukuk ve komşuluk hukuku çerçevesinde “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi doğrultusunda yeniden tesis edilmesi için ivedilikle iç ve dış politikalar oluşturulması gerekmektedir.

Bugünün 6 Kasım YÖK’ün kuruluş günü olması nedeni ile, üniversiteler demokratik ve özerk olmalı, eğitim her aşamada çağdaş, laik, bilimsel ve kamusal hale getirilmelidir.

Kırklareli Kent Konseyi