Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 05/08/2015 tarihli, duyurusunda Istranca ormanlarına RES projesi’ne “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmesi sonucu, İşleminin İptali ve Yürütülmesinin Durdurulması talebiyle, yaşam savunucuları tarafından Edirne İdare Mahkemesinde dava açıldı. Davacılar arasında Muhtar,Kırklareli Kent Konseyi, dernek,vakıf,İl Genel Meclis Üyesi, Avcılık ve Atıcılık Kulüplerinin yanı sıra bireysel olarak katılan yaşam savunucuları vardı.
Neden dava açtık..? Neden karşı çıktık..?
21 Ocak 2016 tarihinde mahallinde ilk yapılan keşif ve inceleme aşamasında söz alan davacılar “RES lere karşı değiliz. Ancak doğru yerde kurulması gerektiğini savunuyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji üreten RES’ler yerelin ekonomik ihtiyaçları, yaşamsal gereksinimleri, doğa, yaşamı paylaştığımız bitki ve hayvan toplulukları göz ardı edilerek tüm Istrancaları etkileyecek şekilde kuruluyor..
Istrancalar, Avrupa’nın en önemli 5 Doğa alanından biridir. Aynı zamanda ana kuş göç yolu üzerindedir. Istrancalarda bu ölçüde yoğun ve yaygın RES inşaası, türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, interkonekte sisteme bağlantıları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yer altı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları, türbinlerin kanatları ve emniyet ışıklarının etkisi, çıkardığı titreşim ve gürültüyle Istrancalar’da ki doğal yaşam hızla yok olacaktır.. Canlıların, yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortama çevre denir. Bunlardan biri bozulmaya başladığında yaşam son bulacaktır.
Koruma altına alınan bu alanların doğal yapısının bozulması önlenmeli ve eğer alan ile alakalı herhangi bir proje varsa; bu proje titizlikle ele alınmalı, alanın ÇED raporları hazırlanmalıdır. Bilimsel raporlar ve özellikle uluslararası sözleşmeler dikkate alınmalıdır. Anayasamızın 90. Maddesi gereği “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir.”
Bilirkişi raporunda da sınır hattında yapılması planlanan RES ler için Uluslar arası sözleşmelere de vurgu yapılmıştır.
Ayrıca; AB’nin Bulgaristan-Türkiye Sınır ötesi işbirliği Programı kapsamında desteklenen, Çevre ve Orman Bakanlığı; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Kırklareli ili’nin Karadeniz’e bakan kısmını oluşturan Yıldız Dağlarında uygulanan “TR 06 02 16 Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi” Aralık 2008 tarihinde uygulanmaya başlanmış ve Aralık 2009 tarihinde tamamlanmıştır. Projenin faaliyetlerinden birisi de Yıldız Dağları’nın “Biyosfer Alan” olarak deklere edilmesine yönelik bir adaylık basvuru dosyasının hazırlanmasıdır. Projenin sonucunda; Yıldız Dağları Biyosfer Adaylığı dosyasının hazırlıkları da tamamlanmıştır. – Dosya UNESCO MAB Komisyonu tarafından istenen formatta ve içerikte hazırlanmıştır..
Bu kapsamda hazırlanan dosyalardan birisi Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Rapor Serisi No. 6.dır..
Raporda “Yıldız Dağları tüm Palaearktik bölgenin ana kuş darboğazlarından birinin üstünde yer alır. Bu nedenle, bölgede rüzgâr santralleri inşa edilmesi tüm biyocoğrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yıldız Dağları’nın kuş göç yolları açısından stratejik konumu göz önüne alınarak bölgede rüzgâr santrali kurulumundan kaçınılmalıdır.” denilmektedir.
Açılan davada Trakya platformunun bilim ve hukuk kurulunun yanı sıra, gönüllü akademisyenlerin destekleri ile sunulan bilimsel raporlar ve hukuksal gerekçeler sonucu mahallinde yapılan keşif ve inceleme neticesinde bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasını müteakip Edirne İdare Mahkemesi 2016/684 no.lu Oybirliği ile verdiği kararda;
“Kırklareli Valiliğince Çevresel etki yapılmasına gerek olmadığı idare tarafından ispatlanamadığından, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI’nı hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denilerek dava konusu işlemin iptaline oybirliği ile verdiği kararda “mahkeme masraflarının davalı idareden alınarak davacılara ödenmesine” hükmedilmiştir.
Yaşam her şeyden daha değerlidir. Yaşamı değerli ve sürdürülebilir kılmak, yaşam alanlarını ve doğal varlıkları korumakla mümkündür. Yaşam için yaşamı savunmaya devam edeceğiz.
Kırklareli Kent Konseyi
Yürütme Kurulu