31
EKI
2020

Kırklareli’de Bir Kültürel Varlık Daha Tescillendi

Yazan :
Yorumlar :Kapalı
Kırklareli’de Bir Kültürel Varlık Daha Tescillendi
Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu’nun geçen 12 Ocak 2020 tarihinde almış olduğu ihbar sonucunda saha incelemesini gerçekleştirdiği Kırklareli Üsküp Beldesi Taşocağı Mevkii’ndeki potansiyel alan, yapılan değerlendirmeler sonucunda 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edildi. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı neticesinde mera arazisi üzerinde olan alan koruma altına alınacak.
Doğa ve Kültürel Varlık Gönüllüleri İhbar Etti, Bambaşka Bir Tarih Ortaya Çıktı
Kırklareli ve bölgesinde Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubunun bölgedeki gönüllüleri tarafından yapılan ihbarı ve bildirimi üzerine bölgede saha çalışması gerçekleştirildi. Grup temsilcileri zaman kaybetmeden durumu Kırklareli Müze Müdürlüğü’ne bildirerek ikinci kez yetkililer ile bölgede geniş çaplı bir inceleme daha gerçekleştirdiler. Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne de yapılan müracaatlar sonucunda koordinatları belirlenen alan her türlü yapı ve kazı tehlikesine karşı 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edildi. Bölgede yer alan blok taş kesitlerin insan eliyle yapıldığının kararına varılmasının sonucu, yapının antik dönem bir taş ocağı olabileceği belirtildi. Bölgede koruma amaçlı planların ileriki dönemlerde hazırlanması da bekleniyor.
Alan Çalışmaları Desteği Sürecek
Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu Temsilcisi ve Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Sürer, bölgede Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden ve Kırklareli Müze Müdürlüğü’nden alınacak izinler doğrultusunda Galeri Mağara Araştırma Ekibi ve İTÜMAK ekipleri ile birlikte gelecek dönemde çalışmalar yapılacağını ifade etti.
Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Çalışma Grubu Başkanı Kerem Topluoğlu koruma altına alınan taş ocağı alanının işlevsel değerine dikkat çekerek: “ Kırklareli Tarihi Su Tünelleri’nin bulunmasının ardından, bu defa bir taş ocağı alanı ile karşılaştık. Son yıllarda Dünya kültürel mirasları listesinde olan ve aday gösterilen benzer sit alanlarını görüyoruz. Buradan elde edilen taş bloklar belki de bölgemizin nice tarihi yapılarında ve eserlerinde gizli. Yapılacak bilimsel araştırmalar, dileriz ki bizlere yol gösterecek. Duyarlılığı ve özverili çalışmaları için tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
10